Echografie

Waarom echografie? Lang niet alle testen die wij als fysiotherapeuten gebruiken, kunnen duidelijk maken welke structuur aangedaan is. Echografie kan dit wel. Daarom heeft Jacomine diverse opleidingen gedaan in MusculoSkeletal Ultrasound (MSU).

Apparatuur en opleiding

In onze praktijk hebben we de beschikking over een goed echoapparaat en een, speciaal voor echografie, ingerichte behandelkamer. Om een zo goed mogelijk echografisch onderzoek te doen, heeft Jacomine naast de basisopleiding echografie en meerdere (internationale) opleidingen gevolgd. Je kunt er dus op vertrouwen dat je het best mogelijke onderzoek zult ondergaan. Van dit onderzoek kan een verslag naar de (huis-)arts of verwijzend fysiotherapeut worden gestuurd. De beelden worden opgeslagen en foto’s en films kunnen met eventueel vervolgonderzoek worden vergeleken.

Het echografisch onderzoek

Een echografisch onderzoek uitvoeren doet geen pijn. Er wordt een laagje gel op de huid gesmeerd en daar overheen wordt de transducer van het apparaat bewogen. Het kan zijn dat we vragen om niet prettige houdingen aan te nemen, zodat we het te onderzoeken gebied goed in beeld kunnen brengen. De gewrichten (schouder, elleboog, pols, heup, knie en enkel/voet), alsmede de botten, spieren en gewrichtsbanden worden beoordeeld tijdens dit onderzoek. Ook kunnen we je goed leren aanspannen van je buikspieren met behulp van echografie.

Structuren die we beoordelen

Hieronder zie je een overzicht van de structuren die we beoordelen tijdens het echografisch onderzoek en voorbeelden van klachten:

  • Spieren: scheuren, verkalking, littekens
  • Pezen: (gedeeltelijke of volledige) scheuren, (sub-)luxatie, verkalking, verdikking/irritatie
  • Slijmbeurs: vocht, ontsteking
  • Gewrichtsbanden: kneuzing, verrekking, (gedeeltelijke of volledige) scheur
  • Kapsel: ontsteking, scheur
  • Kraakbeen: arthrose of schade aan het kraakbeen
  • Meniscus: scheur na een trauma of als de knie al wat ‘ouder’ is
  • Bot: breuk of onregelmatige botlijn
  • Cystes: knieholte, ganglion
  • Losse fragmenten: glas- en metaalfragmenten, splinters of andere voorwerpen
  • Zenuwen: tunnelsyndroom, inklemming, (sub-)luxatie, verdikkingen/irritaties
cONTACT

Meest voorkomende aandoeningen

De meeste aandoeningen betreffen de schouder. We zien vaak verdikte pezen, (volledig of gedeeltelijk) afgescheurde pezen, kalk in pezen en botbreuken.

Ook zien we veel enkelletsels, als iemand bijvoorbeeld zich heeft verstapt. Met ons apparaat kunnen we erg goed in beeld brengen of enkelbanden in- of afgescheurd zijn, of dat er misschien een botbreuk aanwezig is.

Wanneer echografie?

Het echografisch onderzoek wordt toegepast bij het eerste onderzoek en kan worden herhaald ter evaluatie van behandeling en het genezingsproces.

Verwijzing specialist of collega

We zien vaak mensen die doorgestuurd zijn door collega-fysiotherapeuten. Het kan zijn dat deze collega meer informatie wil, of wil weten of de behandeling goed is ingesteld op basis van de juiste diagnose. De fysiotherapeutische behandeling wordt niet door ons overgenomen, het gaat hierbij om een eenmalig onderzoek. Het kan ook zijn dat er een verwijzing plaatsvindt op verzoek van huisarts, specialist of op verzoek van patiënt zelf. Het verslag en de opgeslagen beelden worden naar behandelend fysiotherapeut gestuurd, zodat deze gerichter met de klachten aan de slag kan.

Kosten en vergoeding

Als het onderzoek wordt uitgevoerd na verwijzing door de huisarts, sportarts of specialist, kan het onderzoek als een normaal consult fysiotherapie worden gedeclareerd en vergoed. Dit uiteraard als je een aanvullende verzekering hebt afgesloten.
Als je op eigen initiatief om een echografisch onderzoek vraagt, of als je niet aanvullend verzekerd bent, vragen we om dit consult direct te betalen bij ons in de praktijk. De kosten bedragen €67,50 voor het onderzoek en de verslaglegging. Dit verslag en de foto’s van het onderzoek versturen wij naar de verwijzer, collega fysiotherapeut die verzocht heeft een echografisch onderzoek uit te voeren en naar de patiënt zelf, als die dat wil.

Openingstijden

cONTACT

Locatie Borne

Neem contact op

Contact footer

fysiofitborne.nl is ontworpen en ontwikkeld door Webdegelijk.

Fysio Fit Borne is aangesloten bij

arrow-up-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram